Rεκόρ γύρου Nürburgring τέλος! [video]

Μια «κολόνια» που κρατάει χρόνια μόλις τελείωσε, τουλάχιστον για φέτος.

Το γκρουπ που διαχειρίζεται το Nordschleife ανακοίνωσε πως δίνει τέλος στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό λόγω επικινδυνότητας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα ατύχημα σε αγώνα του θεσμού VLN στο οποίο σκοτώθηκε ένας θεατής. Η άμεση αντίδραση των διαχειριστών ήταν η επιβολή ορίου ταχύτητας στην Flugplatz, όπου και συνέβη το τραγικό γεγονός.

Στη συνέχεια, μπήκαν όρια ταχύτητας και σε άλλες στροφές. Η προσπάθεια των κατασκευαστών να πετύχουν τον καλύτερο γύρο και να κατεβάζουν διαρκώς τους χρόνους, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να δηλώνουν επίσημα ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν το ρεκόρ στην κατηγορία τους, έδειχνε πως η κατάσταση ξεφεύγει.

Από τις 18 Ιουνίου λοιπόν απαγορεύεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κατασκευαστές όχι μόνο να ανακοινώσουν, αλλά και να προσπαθήσουν να πετύχουν κάποιο ρεκόρ. Δεν αφήνουν μάλιστα κανένα παραθυράκι: η απαγόρευση ισχύει ακόμα κι αν έχουν μισθώσει την πίστα για αποκλειστική χρήση.

Στο τέλος της χρονιάς θα συζητηθεί και πάλι η απόφαση που, αναμφίβολα, είναι δυσάρεστη όχι μόνο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και για όσους έκριναν μέχρι τώρα τα σπορ αυτοκίνητα με βάση τον χρόνο που πετύχαιναν στην Πράσινη Κόλαση.

Ποιοι είναι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, κερδισμένοι; Η Porsche που κατέχει το ρεκόρ για μοντέλα παραγωγής με την 918 Spyder. Η Lamborghini, αφού η Aventador SV πέτυχε πρόσφατα να γίνει μόλις το δεύτερο αυτοκίνητο που έσπασε το φράγμα των 7 λεπτών. Η Seat με το ταχύτερο προσθιοκίνητο. Και, φυσικά, η Radical, της οποίας τα SR8LM και SR8 φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις της «γενικής κατάταξης».

Στην Koenigsegg, αντίθετα, επικρατεί απογοήτευση. Ο λόγος είναι πως σκόπευαν να πάρουν τα πρωτεία, όντας βέβαιοι ότι το One:1 θα γύριζε τουλάχιστον 10’’ ταχύτερα από το 6’57’’ της Porsche. Λογικά, ούτε στη Honda πρέπει να χαίρονται: το περσινό ρεκόρ του νέου Civic Type R δεν είχε πιστοποιηθεί επίσημα, κάτι που οι Ιάπωνες θα έκαναν φέτος.

Ο απόλυτο χρόνος όλων των εποχών στην πίστα των 20,8 km και 73 στροφών ανήκει, από το 1983, στον Stefan Bellof. Ο Γερμανός, που σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα στο Spa σε ηλικία 27 ετών, πέτυχε το απίστευτο 6’11’’13 με την αγωνιστική Porsche 956.

Για την Ιστορία, δημοσιεύουμε το video του Bellof και τη λίστα των χρόνων μέχρι σήμερα.

[Πηγές: APEX, Wikipedia]