Πέθανε ο Bjorn Waldegaard

Ο θρυλικός Σουηδός οδηγός ράλι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Ο πρώτος στην Ιστορία Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι, ο Bjorn Waldegaard, πέθανε εχθές σε ηλικία 71 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο.

Η υγεία του θρυλικού Σουηδού χειροτέρευσε απότομα. Επρόκειτο να πάρει μέρος στην εκδήλωση Rallyday στο Wiltshire της Αγγλίας τον ερχόμενο μήνα, όμως ακύρωσε το ταξίδι για να υποβληθεί σε θεραπεία.

Είχε όμως λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, τον παρασμένο Ιούνιο, όπου τον είχαμε δει προσωπικά να οδηγεί μια Toyota Celica TwinCam Turbo, σαν αυτή με την οποία είχε κερδίσει το Ράλι Σαφάρι.

Ο Waldegaard είχε κερδίσει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το 1979, με συνοδηγό τον Hans Thorszelius σε όλους τους αγώνες πλην του Ράλι Χιλίων Λιμνών όπου είχε τρέξει με τον Claes Billstam και είχε έρθει 3ος.

Οδηγώντας ένα Ford Escort RS σε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες και μια Mercedes 450 SLC στο Σαφάρι και την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Σουηδός πήρε τον τίτλο για ένα μόλις βαθμό από τον team-mate του, τον Hannu Mikkola. Οι αγώνες που κέρδισε ο Waldegaard το 1979 ήταν το Ακρόπολις και το Ράλι του Κεμπέκ.

Πέρα από αυτόν τον παγκόσμιο τίτλο, ο Waldegaard θα μείνει στη μνήμη μας για τις επιδόσεις του στο Ράλι Μόντε Κάρλο με Porsche, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές του ’70, αλλά και για τις νίκες του στην Αφρική όπου λάτρευε να αγωνίζεται.

Πήρε μέρος σε 25 αγώνες του WRC στην Αφρική και νίκησε σε 7 από αυτούς (4 Σαφάρι και 3 Ακτής Ελεφαντοστού).

Παρότι ο Waldegaard έπαψε να αγωνίζεται στο WRC το 1992, η αγάπη του για τους αγώνες τον κράτησε στον κόσμο των ράλι για το υπόλοιπο της ζωής του.

Και παρέμεινε πάντα ανταγωνιστικός, νικώντας στο East African Safari Classic το 2011 με Porsche 911 σε ηλικία 68 ετών.