Lamborghini Asterion LPI 910-4 Concept

Η Lamborghini δεν παρουσιάζει συχνά πρωτότυπα και όταν το κάνει πραγματικά εντυπωσιάζει εμφανισιακά αλλά κυρίως τεχνολογικά.

Η Lamborghini Asterion LPI 910-4 είναι το hypercar της ιταλικής μάρκας, το οποίο αν και πρωτότυπο δείχνει τις προθέσεις της για το άμεσο μέλλον και φυσικά τη διάθεσή της να τα βάλλει με τα Ferrari LaFerrari, McLaren P1 και Porsche 918 Spyder.

Tο όνομά της αυτή τη φορά προέρχεται από έναν ταύρο της ελληνικής μυθολογίας, τον Μινώταυρο, το όνομα του οποίου ήταν Αστερίων. Το όνομα αυτό δεν το διάλεξαν τυχαία στη Lamborghini και αυτό γιατί ο Μινώταυρος ήταν μισός ταύρος και μισός άνθρωπος. Κάτι που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το διττό χαρακτήρα της Asterion η οποία είναι υβριδική.

Το πρώτο υβριδικό μοντέλο στην ιστορία της Lamborghini είναι και επαναφορτιζόμενο (plug-in) από εξωτερική πηγή ενέργειας. Η Asterion LPI 910-4 εφοδιάζεται με έναν V10 5,2 λίτρων ατμοσφαιρικό κινητήρα ο οποίος αποδίδει 610 PS και προέρχεται από τη Huracan. Αυτός σε συνδυασμό με τους τρεις ηλεκτροκινητήρες (ένας στο κιβώτιο η δύναμη του οποίου πάει στον πίσω άξονα και δύο στον εμπρός άξονα) αποδίδει συνδυαστικά 910 PS. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη.

Για τα 0-100km/h η Asterion χρειάζεται μόλις 3,0 sec τη στιγμή που η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 320 km/h. Και όλα αυτά με μέση κατανάλωση καυσίμου στα 4,2 lt/100km και εκπομπές CO2 98 gr/km (δεν θα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας…). Μάλιστα, μπορεί να κινηθεί και αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για έως και 50 km με την τελική της ταχύτητα να περιορίζεται όμως στα 125 km/h.

Ο οδηγός της Asterion LPI 910-4 θα έχει τρία προγράμματα λειτουργίας στη διάθεσή του, τα Z (Zero: μηδενικές εκπομπές ρύπων), I (Ibrido, υβριδική λειτουργία) και T (Termico δηλαδή θερμική λειτουργία).