Ένας αιώνας Maserati [150 φωτογραφίες]

Η Maserati μέσα στα 100 χρόνια της πορείας της άντεξε και ατενίζει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία.
Με μότο «υπεροχή μέσα από το πάθος», η Maserati γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1914 στην Bologna. Εκείνο το χειμώνα τα αδέρφια Maserati, o Alfieri, o Bindo, o Ettore και ο Ernesto αποφάσισαν να μετουσιώσουν το πάθος τους για τη μηχανολογία και την ταχύτητα κατασκευάζοντας αγωνιστικά αυτοκίνητα και... μπουζοκαλώδια.
 
Το 1926 η Maserati κατασκεύασε το πρώτο της αυτοκίνητο, το Tipo 26 και στο ντεμπούτο της στο Targa Florio, την ίδια χρονιά, νίκησε τον αγώνα. Την ίδια εποχή ένας ακόμα Maserati, ο Mario, χρησιμοποίησε το καλλιτεχνικό ταλέντο του για να φιλοτεχνήσει το έμβλημα της Maserati, τη γνωστή σε όλους τρίαινα. Πηγή έμπνευσης ήταν το σιντριβάνι του Ποσειδώνα στην Bologna. Όλα πήγαιναν καλά όταν έξι χρόνια αργότερα ένας από τους αδερφούς, ο Alfieri, πέθανε από πάθηση στο συκώτι.
 
Παρά την τραγωδία που έπληξε την οικογένεια, οι υπόλοιποι αδερφοί, Bindo, Ettore και Ernesto συνέχισαν την επιχείρηση μέχρι το 1937, οπότε και πούλησαν τις μετοχές τους στην οικογένεια του Adolfo Orsi. Ο Orsi απαίτησε τη μετεγκατάσταση της Maserati στη Modena (όπου και παραμένει μέχρι σήμερα), αλλά επέτρεψε στους αδερφούς Maserati να συνεχίσουν να δουλεύουν ως μηχανολόγοι της εταιρείας. Οι επιτυχίες στους αγώνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με τις νίκες της Maserati 8CTF στο Indianapolis 500, το 1939 και 1940.