Honda Type – R N/A 247 PS Vs Supercharger 278 PS Vs Turbo 430 PS

Εικόνα burnout
Burn Out Team 18 Σεπ 2012

Βραδάκι τετάρτης σε ένα φιλικό σπίτι στην Νίκαια, βρίσκομαι με μια παρέα φίλων και έχουμε ξεκινήσει την ατέρμονη κουβέντα, της απόδοσης ενός κινητήρα και τις προοπτικές εξέλιξης του. Ατμόσφαιρα, Supercharger ή Turbo???

του: Ian Καβαλιεράτου

Η βάση ήταν τα Honda Type R της προηγούμενης γενιάς (που παρεμπιπτόντως έχει στα χέρια του ο φίλος Γιώργος) και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Συζήτηση “χωρίς τέλος” όπως μπορείς να φανταστείς... Όχι όμως και χωρίς προσανατολισμό! Παρακάτω θα κάνουμε μια προσπάθεια να σου δώσουμε 3 προοπτικές βελτίωσης ενός Type R.  

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που θα αναλύσουμε με 3 Type-R ίδια στην άδεια, αλλά εντελώς διαφορετικά στον δρόμο και την συμπεριφορά τους. Άλλωστε μιλάμε για 3 εντελώς διαφορετικές τεχνικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κινητήρα, με όχι όμως πολύ μεγάλη διαφορά κόστους! Δώστε προσοχή και ξεκινάμε.

Natural Aspired!
Η πρώτη εκδοχή είναι η πατροπαράδοτη “Ατμοσφαιρική εξέλιξη”. Στο Κ20 μοτεράκι έχουμε εύκολα την δυνατότητα να παραμείνουμε με τα εργοστασιακά πιστόνια και στρόφαλο, καθότι full αξιόπιστα από το εργοστάσιο.
Άρα ξεκινάμε από τους εκκεντροφόρους που ως δική μου επιλογή θα πρότεινα της CPL, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα retainers των βαλβίδων θα πρέπει να αλλαχτούν με τιτανίου, όπως και τα ελατήρια των βαλβίδων. H πολλαπλή εισαγωγής εξίσου όπου η Spoon μπορεί να δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας σε αυτό τον τομέα! Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το τελευταίο στάδιο της ατμοσφαιρικής βελτίωσης απαιτεί 4πετάλουδο με το κροτάλισμα του να σου σηκώνει την τρίχα! Επόμενο στάδιο η επέμβαση στο θέμα τροφοδοσίας κινητήρα. Αρχικά φορέθηκαν μπεκ παροχής 540cc και αντλία βενζίνης αυξημένης παροχής! Και μιας και άλλαξαν τα δεδομένα διαχείρισης έπρεπε και ο εγκέφαλος να είναι διαφορετικός από τον μαμίσιο. Γι’ αυτό το λόγο η επιλογή πήρε τον δρόμο της Hondata και το έφερε στα καινούργια μέτρα και σταθμά του Honda. Έπειτα και ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε οδηγού μπαίνουν πραγματάκια τα οποία μπορούν να φτάσουν την ιπποδύναμη μέχρι και τα 300 PS, ατμοσφαιρικά πάντα!

Supercharger!
Επόμενο προς εξέταση είναι το κομπρεσσεράτη επιλογή που κατέβασε 278 PS στο dyno. Για το συγκεκριμένο εργαλείο επιλέχτηκε ένα πλήρες kit της Jackson Racing, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα! Τον κομπρέσσορα, την πολλαπλή εισαγωγής, τον καινούργιο εγκέφαλο, την φλάντζα κεφαλής, τα μπεκ και τις τροχαλίες του κομπρέσσορα ώστε να μην χρειαστεί να ψαχτείς εκ των υστέρων. Με το συγκεκριμένο kitακι τσιμπάς 90 με 100 αλογάκια και μπόλικη ροπή! Ο συγκεκριμένος κομπρέσσορας λειτουργεί με πίεση 0.6 bar που θεωρείται μια χαρά και προπάντων ασφαλή πίεση λειτουργίας με την δύναμη να είναι διαθέσιμη από τις 1.500 rpm! Μια άλλη μαγκιά του πακέτου είναι η βαλβίδα που διατηρεί την πίεση του κομπρέσσορα όταν ο driver αφήνει το πόδι του από το γκάζι.
Ο μόνος περιορισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι απαιτήσεις ιπποδύναμης περιορίζονται από τις δυνατότητες του υπερσυμπιεστή!
Βέβαια όπως λέει και ο βελτιωτής των αυτοκινήτων υπάρχει και η λύση του νίτρο!

Σαλιγκάρι...Αγάπη μου!
Το έχω δηλώσει αρκετές φορές μέσα από τα κείμενα ότι είμαι fan της υπερτροφοδότησης! Είναι όλα τα λεφτά όταν φουσκώνει η τουρμπίνα και γίνεται το τερατώδες ξέσπασμα και κολλάς στο κάθισμα!
Χώρια που από την συγκεκριμένη λύση μπορείς να πάρεις τόνους ροπής και απίστευτα νούμερα ιπποδύναμης.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η άμεση ανάγκη για ένα σαλιγκάρι μας κάνει να ξεκινάμε από εκεί την ανάλυση μας. Μια υβριδική τουρμπίνα (που η βάση της είναι Garrett) ήρθε και έκατσε “κυρία” στην χυτή πολλαπλή εξαγωγής ώστε να ξεκινήσει το “μαγείρεμα”. Όπως αντιλαμβάνεσαι στην συγκεκριμένη μετατροπή τα εργοστασιακά πιστόνια θα έκλαναν στο πρώτο πάτημα και για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, είναι μονόδρομος η αγορά σφυρήλατων. Σκαστρούλα και wastegate, προσαρτήθηκαν και αυτά στο engine bay. To intercooler είναι παραπάνω από αναγκαίο και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε την λύση ενός front mount που εν κατακλείδι είναι αρκετά πιο αποδοτικό! Φυσικά, είναι απαραίτητο να αλλαχτεί όλη η σειρά τροφοδοσίας, με πρώτη και καλύτερη την αντλία βενζίνης και στην συνέχεια η μπεκιέρα και τα 650αρια μπεκ! Το σύστημα εξάτμισης από το downpipe μέχρι και τελικό είναι υποχρεωτικό να αλλάξει αφού η συμπίεση πλέον κάνει ανάποδα ταξίδια από αυτά του εργοστασιακού κατασκευαστή.
Βέβαια, καλά όλα αυτά αλλά αν στο σύστημα μετάδοσης δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, δεν θα δεις ποτέ αυτά που πρέπει στον δρόμο. Μπορεί να αποτελεί εξεζητημένη λύση η επιλογή κεραμικού συμπλέκτη Clutchmaster, και μπλοκέ διαφορικό Quaife, αλλά αν το κάνεις, θα μου στέλνεις λουλούδια στα γενέθλια μου για πολλά χρόνια! Το κιβώτιο χρειάζεται αναδιαρθρωμένες σχέσεις καθώς και flat lifter για να μην χάνεται ούτε millisecond σε κάθε αλλαγή!

Τι να επιλέξεις?
Στην συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι εύκολη η απάντηση καθότι τα πάντα έγκειτο στα προσωπικά γούστα και θέλω του καθενός! Π.χ. οδηγώντας ένα ατμοσφαιρικά πουσαρισμένο αυτοκίνητο, ξέρεις ότι έχεις δύναμη σε όλο το φάσμα στροφών χωρίς να χρειάζεται να κοιτάς το στροφόμετρο για να ξέρεις πότε είσαι στο ωφέλιμο πεδίο δύναμης! Από την άλλη με ένα supercharger εργαλείο έχεις αρκετή παραπάνω δύναμη χωρίς ενοχλητικό lagαρισμα και δύναμη από χαμηλές στροφές! Βέβαια πρέπει να έχεις στο βάθος του μυαλό σου, ότι όριο για την τάξη της ιπποδύναμης ορίζει ο τύπος του υπερσυμπίεστη και όχι η τσέπη ή η όρεξη σου!
Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα πράγματα στην τουρμπάτη λύση. Εκεί η δύναμη είναι με το τσουβάλι (αρκεί να ξέρεις που να απευθυνθείς για την αξιόπιστη μετατροπή) και οι επιδόσεις τρελές. Ξέσπασμα δύναμης, ηδονικός ήχος που όταν συνδυάζεται με το σκάσιμο της σκάστρας και του external wastegate είναι ικανά να προκαλέσουν εκσπερμάτωση στον γνώστη του θέματος!
Και κάπου εδώ σε ακούω να λες ότι μπερδεύτηκες περισσότερο από πριν... Σε μπέρδεψα με το κλείσιμο του κομματιού και δεν ξέρεις τι λύση να επιλέξεις? Και ποιος σου είπε ότι οι βελτιώσεις άπτονται σε αντικειμενική κρίση? Σαν τις γκόμενες είναι και αυτές φιλαράκο μου, ανάλογα τα γούστα του καθενός και τις κ@ύλες που σου ικανοποιεί! Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, αν και αυτά τα μπερδέματα είναι ευχάριστα...


Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda Type-R Natural Aspired

ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ
247 PS / 24 kgm
ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ
200 PS / 20 kgm

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.998cc, 4κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός εγκάρσια, 16βαλβιδος, 2 ΕΕΚ τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό, 4πετάλουδο, εκκεντροφόροι CPL, retainers βαλβίδων και ελατήρια τιτανίου, πολλαπλή εισαγωγής Spoon, μπεκ παροχής 540cc, αντλία βενζίνης αυξημένης παροχής, εγκέφαλος Hondata

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Εργοστασιακό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ρυθμιζόμενη Teinflex, με 16 σκάλες ρύθμισης

ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Εργοστασιακά

Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda Type-R Supercharger

ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ
278 PS / 27 kgm
ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ
200 PS / 20 kgm

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.998cc, 4κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός εγκάρσια, 16βαλβιδος, 2 ΕΕΚ τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό, kit supercharger Jackson Racing με πίεση λειτουργίας 0.6 bar, το οποίο περιλαμβάνει τον κομπρέσσορα, την πολλαπλή εισαγωγής, τον καινούργιο εγκέφαλο την φλάντζα κεφαλής, τα μπεκ και τις τροχαλίες του κομπρέσσορα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Εργοστασιακό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εργοστασιακή
ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Εργοστασιακά

Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda Type-R Turbo

ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ
430 PS / 50 kgm
ΙΣΧΥΣ & ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ
200 PS / 20 kgm

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.998cc, 4κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός εγκάρσια, 16βαλβιδος, 2 ΕΕΚ τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό και υβριδική τουρμπίνα με βάση Garrett, χυτή πολλαπλή εξαγωγής, σφυρήλατα πιστόνια, σκάστρα, external wastegate, front mount intercooler, αντλία βενζίνης μεγαλύτερης παροχής, μπεκιέρα, μπεκ 650cc, kit εξαγωγής από downpipe μέχρι το τελικό

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Κεραμεικός συμπλέκτης Clutchmaster, μπλοκέ διαφορικό Quaife, αναδιαρθρωμένες σχέσεις κιβωτίου και flat lifter

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Πλήρως ρυθμιζόμενη Teinflex, ενισχυμένα ημιαξόνια

ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Ζάντες Final Speed 17 ιντσών με λάστιχα Dunlop Formula διαστάσεων 235/45/17

INTERIOR
Βucket Sparco, shift light και μπαρόμετρο
Powered By: CPL Racing
         www.cplracing.com