Έρχεται το VW Golf R400 παραγωγής με 420 PS [video]

Τον περασμένο χρόνο η Volkswagen προκάλεσε αίσθηση στο 2014 Auto China, στο Πεκίνο, παρουσιάζοντας το Golf R400.

H Volkswagen επιβεβαίωσε πλέον σχεδόν επίσημα ότι το πρωτότυπο Golf R400 θα μπει τελικά σε παραγωγή και θα το δούμε στις αντιπροσωπείες το 2016.

Από το όνομα και μόνο σωστά υποθέτετε, αν δεν θυμάστε, ότι το πρωτότυπο απέδιδε 400 PS. Και όλοι μας υποθέταμε, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της VW, ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια σπουδή. Ένα πρωτότυπο που δεν θα έπαιρνε το δρόμο της παραγωγής.

Ε, λοιπόν σήμερα οι πιθανότητες το Golf R400 να το δούμε στις εκθέσεις είναι κάτι παραπάνω από πολλές για να ποντάρεις σε κάτι τέτοιο. Βέβαια, έπρεπε να το είχαμε υποθέσει. Οι Γερμανοί δεν είναι γνωστοί για αιθεροβάμονες, ειδικά στον τομέα του ντιζάιν. Και η παρουσία του Golf R400 στο σταντ της εταιρείας στο Σαλόνι του Πεκίνου διέψευδε του ισχυρισμούς και ενίσχυε τις εντυπώσεις μας ότι αυτό που βλέπαμε δεν είναι απλώς μια σπουδή των Σαλονιών.

Και έφτασε το σήμερα, οπότε και η υπόθεση επιβεβαιώθηκε: Το Golf R400 θα μπει στην παραγωγή. Το Carmagazine εκμαίευσε την επιβεβαίωση του Heinz Jakob Neusser, του επικεφαλής τεχνικής εξέλιξης της Volkswagen.

Το αυτοκίνητο στην έκδοση παραγωγής θα αποδίδει μέγιστη ισχύ λίγο παραπάνω από αυτή του πρωτοτύπου, μιλάμε για 420 PS, αλλά μην περιμένετε κραυγαλέο παρουσιαστικό, παρόμοιο με αυτό του Σαλονιού. To Golf R400 θα είναι μόλις παραπάνω «ενθουσιώδες» από ένα Golf R.

Για να φρεσκάρουμε στη μνήμη μας το πρωτότυπο Golf R 400, να θυμίσουμε ότι βασίζεται στο Golf R της έβδομης γενιάς και φορά κάτω από το καπό το γνωστό μας δίλιτρο τούρμπο, σημαντικά όμως αναβαθμισμένο. Εξέλιξη που αφορά κυρίως την πίεση του τούρμπο και τις ενισχύσεις στο στροφαλοθάλαμο. Οι αλλαγές αυτές επέτρεψαν την αύξηση της ισχύος κατά 100 PS και της ροπής κατά 7,1 kgm, που ξεπέρασαν στη μέγιστη τιμή τους 400 PS και τα 45,9 kgm.

Όλη αυτή η ισχύς και η ροπή περνά μέσω ενός διπλοσύμπλεκτου σασμάν DSG και του συστήματος 4MOTION και στους τέσσερις τροχούς. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στο Golf R 400 να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 3,9”, ρίχνοντας έτσι ένα δευτερόλεπτο στο στάνταρ Golf R. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 280 (!) km/h.

To νέο VW Golf R 400 ζυγίζει 1.420 kg, δηλ. το ίδιο βάρος με το στάνταρ Golf R, αλλά το αμάξωμά του είναι τέσσερις πόντους πιο φαρδύ, καθώς πήρε δύο πόντους από κάθε μεριά λόγω των φουσκωμένων θόλων. Η μεγέθυνση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου αφενός να φιλοξενήσει τις 19άρες ζάντες που είναι ντυμένες με λάστιχα 235/35 και αφετέρου για να αποτίσει αισθητικό φόρο τιμής στο Rallye Golf G60 του 1988. Τις εξωτερικές αλλαγές συμπληρώνουν στο εμπρός μέρος το ανθρακονημάτινο splitter και στο πίσω η κεντρικά τοποθετημένη δίμπουκη εξάτμιση αλά Golf R32 του 2002.

Στην καμπίνα, η Volkswagen δημιούργησε μια αγωνιστική ατμόσφαιρα με μπάκετ που έχουν ενσωματωμένα racing προσκέφαλα και οδηγούς για ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων. Τα τέσσερα ξεχωριστά καθίσματα στο εσωτερικό είναι ντυμένα με συνδυασμό αλκαντάρα και δέρματος με όψη κάρμπον και κίτρινες ραφές.

Για την ώρα, η ημερομηνία λανσαρίσματος του μοντέλου παραγωγής παραμένει άγνωστη, αλλά το πιθανότερο είναι να διατεθεί στις αγορές μέσα στο 2016. Όσον αφορά την τιμή; Το Carmagazine ανακοινώνει ότι θα στοιχίζει λιγότερο από €50.000 στη Γερμανία. Ας κάνουμε υπομονή όμως, διότι εκτιμούμε ότι μέχρι το Σαλόνι της Φρανκφούρης τον Σεπτέμβριο θα έχουν δημοσιοποιηθεί πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

Τρέξτε το video για να ακούσετε το VW Golf R400.